O Restoranu Sokače

… O Bože, tako se osećam kod Vas prijatno… Sve očekujem da će doći moja baka i pitati me: “Pile, šta želiš da ti baka spremi da jedeš?”

Već peta generacija porodice Nikolić koja se bavi ugostiteljskim poslom garantuje Vam vrhunsku uslugu bez obzira na vaše potrebe i prilike. Spremamo tradicionalna jela po receptima naših starih, specijalitete sa roštilja, domaća peciva i pite i različite torte i kolače.
Staru srpsku kuhinju iz perioda između dva svetska rata obogatili smo majstorijama francuskih i italijanskih kuvara za potpuni užitak.

  • Poslovni/porodični ručkovi
  • Proslave/svečanosti

  • Ketering

Porodično stablo

Tradicija koja se poštuje i nadograđuje sa mnogo ljubavi i umeća očekuje Vas u restoranu Sokače uz uvek predusretljivo i ljubazno osoblje koje će vam rado preporučiti najrazličitije specijalitete prilagođene vašem ukusu i željama.

Mihajlo - KAJČA - Nikolić
Mihajlo - KAJČA - NikolićPradeda
Rođen 1870., preminuo 1939. , u oči Drugo svetskog rata. Deda Kajča i njegov brat za vreme Bugarskih ratova su bili sklonjeni u selo Adinci od najezde Bugara.
Deda Kajča je po ocnu Nikoli uzeo prezime Nikolić.
*fotografija nastala na prolećnom vašaru u Zaječaru/Kraljevica, između dva rata, ispred šatre Hotela “Dva brata” Ilije Koželjca.
Ljuba Nikolić
Ljuba NikolićDeda
Kažu rođen 15.02.1901. (oko Sv.Trifuna), preminuo 15.01.1985.
Kadanu nasledio od dede Ilije Koželjca koji je imao ćerku i sanjao da se deda ljuba njome oženi, ali deda Ljuba se oženio Leposavom Lukić (1908-1997), iz Minićeva, a Ilija Koželjac mu je 1924., ipak poklonio kafanu-hotel “Dva Brata”
* na mestu kafane “Dva BRata” je pre deda Ljube, Sava Sutlijašević – Jermenin kuvao i prodavao kafu. Nakon toga je ugledni trgovac Vlada Ristić kupio deo Zaječara i deda Ilija je iznajmio 1984 god. od njega prostor za kafanu.
Aleksandar Aca Nikolić
Aleksandar Aca NikolićTata
Rođen 20.03.1931. u Zaječaru.
Imao sestru Miru dve godine mlađu. Završio mašinski fakultet, bio direktor Borskog rudnika, savetnik za rudarstvo Indiri Gandi.
Iako se, bukvalno, rodio u kafani nije se bavio njome, ali voli da je posećuje. Oženjen Jelkom Lazarević, rođ 24.01.1931. u Boru, i imaju dvoje dece, Mijomirku i Nevenku.
*fotografija nastala dan pre Gazda Mićinog 62. rođendana u restoranu “Sokače”, Novi Sad, novembar 2016.
Mijomir Mića Nikolić SOKAČA
Mijomir Mića Nikolić SOKAČAGazda
Rođen 08.11.1954. u Boru, detinjstvo i mladost proveo u Zaječaru, otišao da studira u Beogradu, proputovao ceo svet, od 1998. živi u Novom Sadu, i uvek se u razne proslave bavio kafanom. Srcem i dušom ostao vezan za Zaječar.
01.11.2001. god. je otvorio kafanu “Sokače” na Žitnom trgu u Novom Sadu, a 2013 god. je preselio na sadašnju adresu.
*,fotografija nastala 07.11.2016. na proslavi njegovog 62. -og rođendana u restoranu “Sokače”, Novebar 2016.
Jovan Nikolić Njegovan
Jovan Nikolić NjegovanSin
Rođen 01.12.1993. u Novom Sadu. Ljubav prema kafani stekao veoma rano pored majke Milanke i tate Mićka.
Završio školu za kulinarskog tehničara, postao uvaženi kuvar, ako Bog da, završiće fakultet i prezentovati srpsku kuhinju u celom svetu, kao što je radio gazda Mića. Za sada vodi postojeću kafanu sa roditeljima.
*fotografija nastala na tatkovom 62. rođendanu.
(??.??.???? - ??.??.????)
(??.??.???? - ??.??.????)Unuk
… ovaj će verovatno da raskući i proćerda sve… 🙂

KAKO JE SVE POČELO

Restoran Sokače

Ima brda i dolova,
i kaldrma i šorova,
ima staza i stazica,
i bogaza i prečica…
Možda nekom nešto znače,
ali ja sam za Sokače

Restoran sokače

Sokače vri od žamora ljudi i živi kao da ovde postoji celu epohu. Nepretenciozno mesto i skromno zdanje nisu slučajno odabrani. Iza ovog izbora stoji životna filozofija i vekovna ugostiteljska tradicija. Atmosfera srpske varoške mehane koja je tih davnih godina osnovana u Zaječaru pod nazivom “Dva brata”, dugo potom je bila najvažnije mesto društvenog života, matrica na kojoj je izgrađena atmosfera Sokačeta. Osim starinskog ambijenta, u temeljima ove tradicije stoji ideja o ljudskoj jednakosti. Kafana je mesto u kojoj ne postoje klasne, niti bilo koje druge razlike, dobrodošli su svi dobronamerni na gurmanluk, čašicu razgovora…
Po tradiciji srpska kafana je mesto gde se dobro i obilno jede. Za filozofiju obedovanja zaduženi su vlasnici koji su svoj stav saželi u tri pitanja i jedan odgovor.

…Šta je za nas hrana? … Put ka zdravlju? … Nešto, reda radi?
Nipošto!
Za nas je hrana svečanost, uživanje, radost

“2021. biće obeležna dvadesetogodišnjica postojanja rada restorana Sokače.
Pratite naš sajt za više informacija o događanjima koje ćemo organizovati tim povodom.”
Restoran, Sokače
0kom
uštipaka


…”uštipci na skari moraju da se plaše od vatru”

… Mića Sokače