Srpska egzotika
Proučavajući navike u ishrani naših starih, oni su mnogo više od nas znali da slažu hranu, šta s’ čim ide – šta s’ čim ne ide?
Tako su čuveni svadbarski kupus, koji se nalazi na našem jelovniku isljučivo jeo sa običnom “projom”. Sirevi su se mezili uz bezkvasne lepinje, suvi gulaš od iznutrica se jeo uz posebno osvežavajuću salatu – kosačku.
Iako su moderni nutricionisti izvukli stare specijalitete i gurmanluke kao holesterolske bombe, mi tvrdimo suprotno… Brizle, čorbe od škembića, svinjske nogice u saftu, crevca na žaru, teleća glava u škembetu… su nadasve ukusna jela, zdrava, važno je kako i s’čim se jedu, a najvažnije je biti veseo, opušten i uživati u obedu.
Sokače povezuje kafansku Srbiju XX veka, hedonizam i današnje vreme u kojem je Srbija uprkos raznim nevoljama i previranjima uspela da očuva duh gostoljublja i boemije.
Spajanjem epohe i današnjice, tradicionalnih jela i nacionalnih , za strane goste smo mi SRPSKA EGZOTIKA.